ALOE VERA


  O lekovitosti Aloe vere verovatno su svi vec culi.Od davnina je poznata kao eliksir dugovečnosti. Zbog svoje hranjive vrednosti i izuzetnih lekovitih svojstva nazivaju je »Kraljicom lekovitih biljaka«.
U svetu je poznatija kao Aloe vera Barbadensis Miller. Ime je dobila po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na otoku Barbadosu i uvrstio u registar lekovitog bilja.
Aloe vera je trajna sukulenta iz porodice ljiljana (Liliaceae). Prirodno raste samo u područjima sa toplom i suvom klimom (najbolji uslov su tamo gde je prosečna godišnja temperatura iznad 22°C npr. Karibi, Meksiko).
Od biljke se najviše upotrebljava njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.
  Lekari su ustanovili da gel Aloe vere sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka i među njima: 
vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu;
minerale: (više od 20); Ca,K,Fe, Na, Mg, Mn, Cu, Cr, Zn ...
mukopolisaharide: imuno-modulatori (pomažu kod AIDS-a, karcinoma, imunoloških poremećaja), antioksidansi, imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje.
aminokiselie: (potrebne za sintezu belančevina) - sadrži 7 od 8 esencijalnih i 11 od 14 neesencijalnih;
enzime: (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza (pomažu probavu belančevina, ugljenihhidrata, masti i celuloze)
antrakine, ligine, saponine, sterole,... 
  Aloe vera je delotvorna na mnogobrojne funkcije organizma:
jača imunološki sistem
smanjuje upale
uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite i spore
detoksikuje organizam
podstiče metabolizam i delovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, probavnog i živčanog sastava, kože, očiju…
pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga.  Uticaj na probavne funkcije (Prof. dr. Ivan Danhof, dr. Jeffrey Bland) - Podstiče probavu, neutralizuje povišenu želudačnu kiselinu, uravnotežuje delovanje gastrointestinalnih simbiotičnih bakterija, smanjuje gljivice, normalizira pH stolice, pomaže kod iritabilnog crevnog sindroma, kolitisa, proliva i zatvorenosti. Prodire kroz probavni trakt, ispira štetne bakterije i čisti crevne resice od naslaga. Na taj način smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih sastojaka.
Jetra i žuč - Poboljšava rad jetre, detoksikuje je i regeneriše. Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i kroničnog hepatitisa i masne jetre.
Šećerna bolest - Reguliše i snižava količinu šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera (posebno važno kod bolesnika na insulinu).
Srce i krvne žile - Jača srčani mišić. Snižava količinu holesterola u krvi pa smanjuje učestalost napada angine pektoris.
Bolesti imunološkog sistema (tumori, rak, AIDS) - Aloe vera sadrži faktore koji uništavaju tumore (alfa faktor, blokira dotok krvi u rastući tumor, acemanan…). Podstiče imunološki sistem. Kao dopunska terapija, smanjuje štetne nuspojave hemo i radio terapije.
Alergijske bolesti, astma - Ublažava simptome astme i alergija.
Mokraćni putevi i prostata - Ublažava akutne i hronične upale, deluje i na bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).
Respiratorni organi - Pomaže kod akutnih i hroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrela, glasnih zica, pluća itd.).Za starije ljude je bitna činjenica da aloja ima moć regeneracije što znači da utiče na regeneraciju celog organizma.Dokazano je čak i to da aloja može da pomogne i u regeneraciji kičmene moždine, što je izuzetno bitno za CNS. Zatim, pomaže kod neuralgija i bolova tipa fantomskog udara.Utiče na organizaciju i funkcije žlezda, bubrega i nadbubrežne žlezde, čime dobijamo jednu normalnu i potpunu detoksikaciju organizma. Uz pomoć aloje obezbeđujemo bolje kretanje, bolju psihofizičku aktivnost, seksualnost i pojačava nam se opšta volja za žiivotom.
Bolovi u zglobovima , reuma, osteoartritis, osteoporoza - Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oteklinu zglobova i mišića. Delotvorna je kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje. U kombinaciji sa organskim spojevima kalcijuma delotvorna je kod osteoporoze.
  Danas je najveci problem sto mnogo firmi u svetu nudi razne proizvode od Aloe vere. Međutim, većina tih proizvoda sadrži vodu kao glavni sastojak, a Aloe veru u minimalnim količinama, nedovoljnim za bilo kakav zdravstveni učinak. Natpis "Aloe vera" na proizvodu uglavnom služi u marketinške svrhe, kako bi se poboljšala prodaja proizvoda.
  Podpuno prirodni eliksir od gela iz lista Aloe vere SAMA PRAVIM.Sama uzgajam aloju u svojoj kuci i koristim iskljucivo gel iz listova biljaka starih preko 5 godina jer biljka,aloja pocinje da dobija na lekovitosti tek posle 3 godine.Za pravljenje eliksira od Aloe vere potrebna su 5-7 dana,tako da ako budete zeleli taze,savesno napravljen eliksir javite se na vreme.Eliksir saljem u litarskoj flasi i tu imate dovoljno za 15 dana.U toku jedne godine smete da pijete Aloe veru najvise 2 meseca(4 flase),i to spojeno 2 meseca ili mesec dana pijete aloju,mesec dana pravite pauzu pa opet pijete jos mesec dana.

1 коментар:

  1. Da li graviola kao prirodni lijek može zaista pomoći ljudima koji su bolesni te može li te njihove bolesti ona izliječiti

    ОдговориИзбриши